Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte van EVBalans

Meditatie

Meditatie

Gepubliceerd: 21 juni 2022
Dagelijks hebben we duizenden gedachten die door ons hoofd spoken. Tijdens meditatie word je je bewust van alle gedachten en emoties die je hebt

En het mooie is: daar hoef je vervolgens niets mee. 

Je probeert niet niet te denken, maar er kunnen zomaar gedachten in je opkomen.  Merk ze op, maar ga niet over die gedachte nadenken. Wanneer je merkt dat er een gedachte is, richt je je aandacht weer bewust naar je ademhaling. Daardoor zul je merken dat die gedachte vanzelf verdwijnt. 

Door dit vaker te doen en te beoefenen, kun je in een staat van volledige rust komen, wat een positieve invloed heeft op je lichaam en je mind.

1. Je ervaart minder snel stress

Heb je stress? Dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je kunt vechten of vluchten, precies zoals onze voorouders dat deden wanneer ze oog in oog stonden met een beer of wilde hyena. 

In de huidige moderne tijd hoeven we niet meer te vechten of vluchten. Heb je stress van je baas? Dan blijf je gewoon achter je bureau zitten en hoef je hem niet letterlijk aan te vallen (al zou je dat misschien wel willen). Het aangemaakte cortisol wordt niet gebruikt en stapelt zich op in je lichaam. 

Hoge cortisolwaarden zijn erg slecht voor je gezondheid. Regelmatig mediteren zorgt ervoor dat de cortisolwaarden in je lichaam afnemen en blijvend verlaagd blijven en je sneller kunt ontspannen. Je kunt dus stress verminderen door te mediteren.

2. Je hebt een betere focus

Regelmatig mediteren verbetert je focus en zorgt ervoor dat je minder snel afgeleid bent. Dit heeft te maken met het defaultnetwerk in onze hersenen. Dit netwerk is alleen actief in een toestand van rust en zorgt ervoor dat je je beter kunt afsluiten en focussen. 

Mensen die met regelmaat mediteren maken vaker en anders gebruik van dit deel van de hersenen. Ze worden minder snel afgeleid en kunnen zich beter focussen. Wil je je beter kunnen concentreren? Neem regelmatig een momentje rust!

3. Je bent minder angstig 

Ons brein kan daadwerkelijk veranderen als we mediteren. De wereldberoemde schrijver en onderzoeker Jon Kabat-Zinn heeft een onderzoek uitgevoerd met mediterende en niet-mediterende studenten. De studenten die een aantal weken elke dag 45 minuten mediteerden, hadden minder angsten dan de studenten die niet mediteerden.

4. Je kunt beter slapen 

Meditatie verbetert de kwaliteit van je nachtrust. Slaap jij vaak onrustig of heb je last van slaapproblemen? Ga dan mediteren! Door een fijne slaapmeditatie word je heerlijk rustig en kun je al je gedachten even opzijzetten. Door vaker rust in je hoofd te trainen, zul je ontdekken dat onrustige gedachten en gevoelens afnemen. 

Ook op de lange termijn zorgt meditatie voor een betere nachtrust. Wanneer je regelmatig mediteer neemt het slaaphormoon melatanine toe, waardoor je sneller en beter in slaap kunt vallen. En ’s nachts beter slapen heeft ook overdag effect! Je bent energieker en voelt je meer uitgerust.

Coachsessies en/of workshop op maat?

Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.

Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?