Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte van EVBalans

Waarom wandelend coachen

Waarom wandelend coachen

Gepubliceerd: 25 juli 2022
Onderdeel van de werkwijze van EVBalans is dat alle coaching buiten en bij voorkeur bewegend wordt gedaan, met andere woorden; wandelcoaching.

Over de bewezen meerwaarde, de praktische uitvoering en waarom ik wandelcoaching inzet bij stress en burn-out lees je verder hieronder..

Wetenschappelijk onderzoek bewijst steeds meer dat wandelcoaching – een relatief nieuwe vorm van hulp – veel kan betekenen voor mensen die last hebben van chronische stress en zelfs burn-out.

Wat is wandelcoaching?

Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur en de coach regelmatig de natuur actief inzet in het gesprek. De voordelen van wandelen in de natuur tijdens een coachingstraject zijn divers en per persoon verschillend. Om je toch een idee te geven, hierbij een greep uit wat onze coaches ervaren en terugkrijgen van mijn coachees.

 • De natuur werkt rustgevend, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen.
 • In de natuur worden je zintuigen meer geprikkeld waardoor je meer lichamelijke ervaringen hebt terwijl je gedachten minder aanwezig zijn.
 • Door te wandelen in de natuur komen gedachten en gevoelens letterlijk in beweging.
 • In de natuur ben je er “echt even helemaal uit”. Hierdoor neem je makkelijker afstand van de dagelijkse beslommeringen en patronen.
 • Je krijgt rust en ruimte in je hoofd, waardoor je je beter kunt concentreren, vrijer en helderder kunt denken, en makkelijker beslissingen kan nemen. De rust creëert ruimte in je hoofd.
 • Na een wandeling voelen mensen zich minder angstig of somber en de spierspanning neemt af.
 • Natuurlijke symbolen en metaforen werken verhelderend en leiden tot mooie inzichten. Elly maakt gebruik van metaforen uit de natuur. Ze kan je bijvoorbeeld vragen welke boom overeenkomt met hoe je je nu voelt. Dit kan leiden tot creatieve manieren van denken en verrassende persoonlijke inzichten.
 • Een gesprek in een wisselende natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat je inzichten beter kunt onthouden, waardoor de inzichten ook beter doorwerken.
 • Wandelcoaching werkt sneller, laagdrempeliger en meer plezieriger dan traditionele (binnen) therapie. Je hoeft niet in een kamertje te zitten en iemand recht aan te kijken; veel coachees ervaren wandelcoaching hierdoor als laagdrempelig en plezierig. Juist dat geeft ruimte om samen de

De natuur is een effectieve ontspanner

Wanneer je last hebt van stress wil je in de eerste plaats weer ontspannen. De natuur blijkt dit teweeg te brengen en daar hoef je eigenlijk weinig voor te doen (waarover hieronder meer). De natuurlijke omgeving, het groen, de stilte, het bospad met grind en takjes – dit alles brengt ons uit het hoofd en in de ervaring van dit moment. De prikkels uit de natuur kunnen we bovendien ‘zacht’ noemen: ze schreeuwen niet om onze aandacht zoals een reclame dat doet; en dat geeft rust.

Even helemaal weg – op pad met de wandelcoach

Eén voordeel wil ik extra benadrukken: een wandeling kan aanvoelen als een ‘kleine vakantie’. Je trekt erop uit naar een natuurgebied, weg van je stressvolle situatie, om even op adem te komen samen met een betrokken wandelcoach. Dit helpt om je situatie van een afstandje te bekijken en tot oplossingen te komen waar je ín je situatie nooit aan had kunnen denken. En daarnaast is het gewoon een fijn rustmoment.

Burn-out en natuur

Sinds kort mogen huisartsen in Schotland natuur voorschrijven. Voor klachten zoals stress, hoge bloeddruk, innerlijke onrust heeft natuur een sterk genezende werking. De levenskwaliteit van mensen met aandoeningen als diabetes en hartziekten stijgt enorm door meer buiten te zijn. Juist voor mensen die burn-out of burn-out klachten ervaren als:

 • Extreme vermoeidheid
 • Angst en paniek
 • Emotionele overbelasting
 • Prikkelbaar
 • Neerslachtig gevoel
 • Huilbuien
 • Overprikkeling
 • Slaapproblemen

Heeft de natuur een bijzonder positief effect. Daarnaast is in beweging zijn in de natuur ook

Coachsessies en/of workshop op maat?

Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.

Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?