Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte van EVBalans

Positieve affirmaties

Positieve affirmaties

Gepubliceerd: 17 april 2023
Affirmaties zijn positieve gedachten die enorm krachtig kunnen zijn!

Affirmaties zijn positieve gedachten. Door deze steeds te herhalen worden de versterkende teksten onderdeel van je systeem, van je onderbewustzijn en je overtuigingen.

De positieve affirmaties komen vooraan in je gedachten te zitten door deze steeds weer te herhalen. De kracht van gedachtes, wat je denkt, wordt werkelijkheid. De kracht van goed gekozen woorden is wel dat deze beter doorwerken.

Wat betekent dat nu, affirmaties?

Deze positieve affirmaties zijn teksten die je overtuigingen sterker maken. Je geeft jezelf complimenten.  En deze geven je weer energie en gaan ervoor zorgen dat je op een positievere manier gaat denken. Je gaat meer geloven in het goede en in mogelijkheden. Positieve affirmaties zijn bouwstenen voor een steviger vertrouwen in jezelf.

Je kunt positieve zinnen maken om jezelf te motiveren en aan te moedigen. Om dromen te realiseren of om gewoon lekkerder in je vel te zitten. En je kunt het ook gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten. Zeker als je veelvuldig jezelf betrapt op negatieve gedachten, twijfels en onzekerheden, kunnen de affirmaties een bijzonder prettige werking krijgen.

Het kan je leven eenvoudiger maken.

Hoe werken deze affirmaties?

Je kent vast wel het wanneer iemand vaak genoeg zegt dat hij iets niet kan, dat het dan ook niet lukt. Dan blokkeren de gedachten hem of haar. Dat is zo jammer, aangezien je ook het tegenovergestelde, de wereld van kansen, mogelijkheden en vertrouwen op kunt zoeken…Dit kan met affirmaties. Door affirmaties regelmatig te herhalen kun je je gedachten over jezelf veranderen. Je kunt iets mogelijk maken.

Als je jou affirmaties vaak uitspreekt, vormen ze een grote kracht. Je onderbewustzijn gaat jouw gedachte aanvaarden. Wat je vaker hoort, ga je op een gegeven moment geloven. En daar zul je dan ook automatisch naar gaan handelen.

Je brein past zich aan. Het is een dynamisch geheel. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Psychologen noemen dit neuroplasticiteit. Een bekend fenomeen wat bijvoorbeeld bij het maken van hersenscans feitelijk is geconstateerd. Het is zo. Oefening baart kunst. Het is de geheimzinnige kracht van ons brein.

Er zijn inmiddels veel wetenschappelijk onderzoeken die dit ondersteunen. We hebben als mensen de mogelijkheid om onze hersenen te herprogrammeren. Ook vanuit de wetenschap van de positieve psychologie wordt dit stevig onderbouwd. Zie bijvoorbeeld de vele mooie boeken die hierover zijn geschreven.

Affirmaties kunnen je leven een positieve wending geven.

Maar wel een kleine winstwaarschuwing

Ga het niet overdrijven. Als je in heel je lichaam voelt dat het niet klopt, zal je affirmatie te veel botsen met je normale overtuigingen. Hierdoor gaat het vooral benadrukken wat er niet is. En dit zal je een leeg en ongelukkig gevoel geven. Creëer daarom vooral affirmaties waar je een beter gevoel van krijgt. Die je krachtiger en energieker doen voelen. Die een volgende stap in je ontwikkeling mogelijk maken.

Bijvoorbeeld wanneer je zegt ‘ik ben rijk’, terwijl je in werkelijkheid geen cent te makken hebt en je veel zorgen maakt over geld, dan maak je te grote stappen. Maak het eenvoudiger en kleiner. Richt je op iets wat je wel kunt gaan geloven. ‘Ik ben in staat om meer geld te verdienen. Ik verbeter mijn vaardigheden en wordt zo stap voor stap rijker.’

Richt je affirmatie op de volgende stap in je ontwikkeling. Een stap die je aankan. Kies de affirmaties die bij jou resoneren. Kijk naar de ontwikkeling die je door wil maken en gun jezelf daarbij meerdere stappen.

Mijn persoonlijke ervaring is dat mijn affirmaties in de loop der tijd zijn veranderd. Als mijn overtuigingen eenmaal waren verbeterd, heb ik mezelf steeds weer geprikkeld met nieuwe affirmaties. Dit proces heeft me naar een hoger niveau van overtuiging en ontwikkeling gebracht. Dit is geen raadselachtig wonder in één keer geweest. Het was een proces van vele stappen. En dat is oké.

Hoe verder ik kom, hoe mooier het wordt.

Hoe maak je jouw eigen affirmaties?

Positieve affirmaties zijn net zo gemakkelijk op te stellen als dat ze te gebruiken ze. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je bedenkt positieve zinnen, teksten, statements die je in een krachtige, fijne, plezierige, positieve emotie brengen. Alles wat je daarna nog te doen staat, is deze zin regelmatig herhalen.

Kies je voor een positieve affirmatie dan is het belangrijk om een affirmatie in de tegenwoordige tijd te kiezen. En vermijd ontkenningen.

Voorbeelden zijn:

Ik accepteer mezelf zoals ik ben.

Ik ben goed, uniek en bijzonder.

Ik waardeer mezelf.

Ik sta in mijn kracht.

Ik geef het beste van mezelf.

Ik ben trots op wie ik ben.

Ik + werkwoord + nu + iets positiefs waar je blij van wordt of een positieve eigenschap.

Het is helemaal aan jou om je eigen affirmaties te bedenken en toe te passen. Koppel het aan je eigen waarden. Aan datgene wat voor jou belangrijk is en waar je energie van gaat stromen.

Positieve affirmaties - inspirerende manieren om ze toe te passen

Hoe gebruik je affirmaties?
Affirmaties gaan voor je werken als je ze herhaalt. Liefst meerdere keren op een dag. Dit kun je op vele leuke en verfrissende manieren aanpakken.

Sommige mensen beginnen met een positieve intentie in de ochtend en lezen dan hun affirmaties. Ze hebben deze opgeschreven in hun notitieboekje. Of ze hebben de affirmatie ergens in huis, op de koelkast of op de muur hangen. Maar je zou het ook als achtergrondscherm op je telefoon of computer kunnen zetten of als een wachtwoord wat je vaak gebruikt. Deze kom je dan vanzelf tegen.

Anderen spreken hun affirmatie ’s ochtends en ’s avonds in de spiegel uit. Uit ervaring weet ik dat dit voor vele mensen een uitdaging is. Als deze stap nu nog te groot is, dan is dat geen probleem.

Maak er iets leuks van. Je kunt je affirmatie ook als een mantra uitspreken. Zing het. Maak het melodieus en leuk

Overigens kan het zelfs goed werken bij een vermoeide geest. Als je hard gewerkt hebt en je geest minder weerstand biedt. De kunst is namelijk dat je onderbewustzijn de nieuwe positieve gedachten zonder verzet en blokkades aanneemt.

Een laatste originele manier is om je affirmatie op een bijpassend plaatje te zetten. Een foto van jezelf met een mooie tekst kan wonderen doen. Of een foto, een plaatje, een beeld die jouw affirmatie koppelt aan de stemming die je erbij wil voelen. Hoe beter je het voor je ziet, hoe krachtiger de affirmatie gaat werken.

Bijvoorbeeld: ‘ik ben relaxed en voel me vrij’ op een foto van jezelf als je mediteert. Of op een plaatje met een vogel die heerlijk vrijuit door de lucht.

Voorbeelden van krachtige positieve affirmaties
Ik sta aan het roer van mijn leven. Ik bepaal zelf welke kant ik op ga, ik bepaal mijn koers.

Ik ben wie ik ben. En ik ben oké en daar ben ik blij mee. Jouw goedkeuring is wel fijn, maar niet nodig.

Vandaag ga ik met op zoek naar mijn positieve energie. Ik maak belangrijk aan hoe ik me voel.

Ik kan groeien en mezelf ontwikkelen. Ik ben nog tot zo veel meer in staat. Het beste komt nog.

Door nieuwe positieve gedachten ontwikkel ik mezelf.

Ik ben sterk. Ik ben opgestaan toen ik op de grond lag het tegen zat. Ik heb ervan geleerd. Ik ben gegroeid.

 

Coachsessies en/of workshop op maat?

Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.

Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?