Nieuws
Wandelend coachen
Wandelend coachen
Wandelen werkt helend: zo kun je een trauma verwerken
Wandelen is een eenvoudige manier om kleine en grotere trauma’s te verwerken. “Tijdens het lopen ervaar je dat het probleem lichter wordt. Het werkt helend.” Ze deelt een stappenplan met jou, zodat je meteen op pad kunt.
Jouw lichaam is een slim geheel dat zichzelf kan helen. Alleen zijn we dit vergeten.
Kleine wandeling, groot effect
De meeste mensen vinden wandelen heerlijk. Het is makkelijk en je kunt het overal doen. Maar wist je dat het ook helend werkt? Je ervaart dit al wanneer je regelmatig 3 tot 5 kilometer wandelt: in de stad, het park of de natuur. Natuurlijk heeft wandelen in de natuur wel voordelen.
Baden in het bos
De natuur heeft een sterke helende kracht. De energie die je voelt van de zee, de duinen of het bos… Loop je dan ook nog op blote voeten, dan ben je direct verbonden met de energie van de aarde. Je aardt, wat een extra positief effect op jouw gezondheid heeft.
Het is een therapie in de natuur waarbij je intensief je zintuigen gebruikt. Je wandelt langzaam, haalt rustig adem en neemt de groene omgeving rustig in je op. Je ruikt, kijkt, luistert, voelt. De cellen die een grote rol spelen in je immuunsysteem, worden positief geactiveerd door in het bos te zijn. Dit effect blijft wel zeven dagen zichtbaar in je bloed!
Ga in gesprek met jezelf
Ook ikzelf heb dit eerst mogen ervaren het positieve effect van wandelen. Als ik ergens meezit of in vastzit in mijn hoofd, ga ik wandelen. Na ongeveer een halfuur kom ik tot rust en heb ik dikwijls het probleem verwerkt. Soms praat ik tijdens het lopen met mezelf. Het voordeel van hardop praten is dat je uit je hoofd komt. Je benoemt het probleem, waardoor je niet in kringetjes blijft ronddraaien. Al wandelend kom je tot inzicht, want fysiek bezig zijn stimuleert het verwerkingsproces.
Jouw zelfhelende vermogen
Jouw lichaam is een slim geheel dat zichzelf kan helen. Alleen zijn we dit vergeten. We leggen onze gezondheid regelmatig in de handen van doctoren. Natuurlijk is dat vaak prima, maar laten we ook stilstaan bij wat we zélf allemaal kunnen. Autonomie, dus zelf verantwoordelijkheid nemen, is een belangrijke stap in een genezingsproces.
Emotionele genezing gaat over het helen van trauma’s, klein of groot, die iedereen in zijn leven opdoet. Veel onderzoekers gaan ervan uit dat tijdens de REM slaap (Rapid Eye Movement, onze ogen bewegen snel heen en weer) de meeste gebeurtenissen verwerkt worden. Dus ook pijnlijke ervaringen. Wanneer een gebeurtenis te heftig is, dan wordt het trauma in ons onderbewustzijn begraven. Sigmund Freud noemt dit ‘verdringing’. Doet zich later een vergelijkbare situatie voor, dan reageer jij alsof er gevaar dreigt. Inclusief de bijbehorende gevoelens en fysiologische reactie van je lichaam. Gebeurtenissen uit je kindertijd kunnen op deze manier doorwerken in je volwassen leven. Zonder dat jij jezelf ervan bewust bent.
Denken en voelen samenbrengen
Dan komen we nu bij een mechanisme dat essentieel is: de zogenaamde ritmische bilaterale stimulering van het lichaam. Deze afwisselende beweging zorgt ervoor dat zenuwimpulsen met een specifieke snelheid en frequentie kruiselings heen en weer gaan van de linker- naar de rechterhersenhelft. Dit verbindt de denkfuncties van de linkerhersenhelft met de gevoelsfuncties van de rechterhersenhelft en de hersenstam. Deze integratie is noodzakelijk om een trauma emotioneel en geestelijk te kunnen genezen.
Daarom werkt wandelend coachten ook zo effectief.
Coachsessies en/of workshop op maat?
Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.
Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?