Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte van EVBalans

Neusademhaling

Neusademhaling

Gepubliceerd: 20 april 2023
Feiten over de neusademhaling

De theorie over de neusademhaling. Belangrijk om het hele verhaal goed te lezen.

Als je via de mond ademt:

Als je via de mond in- of uitademt tijdens het lopen ga je naar een snelle ademhaling van grote hoeveelheden lucht verse zuurstof. Om deze grote hoeveelheden lucht te verwerken moet je lichaam ook de grote hoeveelheden koolstof dioxide (koolzuur)(afval product) afvoeren. Prima toch denk je misschien.

Nu is niet de te veel ingeademde zuurstof het probleem, zoals je misschien zou verwachten, maar de kooldioxide. Je raakt door het vele ademen namelijk te veel kooldioxide kwijt, zodat hieraan een tekort ontstaat.

Veel mensen zijn moe door te veel ademen

Kooldioxide speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Een tekort aan kooldioxide heeft invloed op allerlei processen in ons lichaam. Zo verandert bijvoorbeeld de activiteit van eiwitten en vitaminen, waardoor je weerstand kan afnemen. Een ander effect dat kan optreden met een tekort aan kooldioxide in je lichaam heeft te maken met je energiehuishouding.

Door een tekort aan kooldioxide verandert ook de zuurgraad van je bloed (pH-waarde). Je lichaam probeert die wijziging van de zuurgraad nog zoveel mogelijk te compenseren door onder andere je aderen te vernauwen. De gevolgen hiervan lopen uiteen van concentratiestoornissen tot pijn op de borst.

Verder heeft kooldioxide een kalmerende werking. Bij een tekort aan deze stof kun je last krijgen van prikkelbaarheid, slapeloosheid en onbestemde angst.

Vicieuze cirkels

Als je langdurig te veel ademt, kunnen er ook andere klachten ontstaan die je in verschillende vicieuze cirkels doen belanden. Het gevolg is dat chronische hyperventilatie zichzelf in stand kan houden. Een voorbeeld: als je te veel ademhaalt en dus te veel kooldioxide uitblaast, wordt de verbinding tussen zuurstof en hemoglobine (de transporteur van zuurstof in ons bloed) sterker; hierdoor kan zuurstof minder goed aan lichaamscellen worden afgegeven. Door te veel ademen krijg je dus een tekort aan zuurstof. Dat tekort aan zuurstof dwingt je dan weer om meer adem te halen. Men noemt dit het Bohr-effect, naar de Deense wetenschapper die het ontdekte. Een andere vicieuze cirkel heeft te maken met emotionele overspannenheid. In een stresstoestand bereidt ons lichaam zich voor op zware lichamelijke inspanning (vechten of vluchten) en onze ademhaling wordt daardoor dieper en frequenter. Maar wij zijn beschaafde (of uitgeputte) mensen; wij gaan (of kunnen) niet rennen en wij vechten niet, maar blijven gewoon rustig op een stoel zitten met onze gedachten. De beweging blijft uit maar tegelijkertijd zij wij wel meer gaan ademen (en dus te veel kooldioxide kwijtraken). Dit is slecht voor de chemie van ons lichaam en veroorzaakt weer stressgevoelens. Dus: hoe meer je ademt, des te meer ben je gestrest en hoe meer je gestrest ben, des te meer adem je.

Het is als het proberen om een kleine kopje water te vullen uit een brandkraan. Het water gaat zo snel uit de brandkraan dat het onmogelijk is om iets in je kopje te krijgen.

Ondanks het hogere volume van ingeademde lucht door de mond heeft je lichaam eigenlijk steeds minder zuurstof.

Ademen door je neus geeft een kleinere maar meer gerichte luchtstroom in je longen. Het koolstofdioxide in je lichaam wordt efficiënt opgenomen in je bloedbaan. En zo haal je maximaal rendement uit je ademhaling.

Ik heb deze techniek mijzelf toegeëigend. Ik adem zoveel ik kan via mijn neus.

Deze verandering is niet makkelijk geweest voor mij.

Nog steeds zie ik elke dag vooruitgang. Ik ben zelden verkouden, en ben in staat om grotere hoeveelheden lucht door mijn neus te krijgen. Mijn ademhaling is ook veel rustiger dan voorheen. Een lage ademhaling is een lage hartslag, een hoge ademhaling een hogere hartslag.

Gedurende dit proces heb ik ook kennisgenomen van hoe verslaafd ik was aan ademhalen via de mond gedurende de hele dag, zelf tijdens het slapen. Vanaf het moment dat ik ging overschakelen naar neusademhaling gedurende de dag ben ik veel meer ontspannen en alerter en fitter dan voorheen. Mijn energie niveau is hoger..

Naast de fysieke voordelen, zie ik vele andere voordelen in mijn leven sinds ik een neus ademhaler ben geworden.

Het belangrijkste is, dat ik veel minder stress in mijn leven heb. Als ik in een stresssituatie kom en ik herken het, dan gaat mijn mentale focus direct naar mijn neusademhaling. Daarbij verdwijnt de stress vanzelf. De manier waarop je omgaat met stress bepaalt hoe hoog de spanning oploopt. De neusademhaling kan hierin een positieve invloed hebben om de stress te reguleren.

Vroeger, toen ik stress had, zou ik direct via mijn mond gaan ademen. Dit is niet iets wat ik bewust deed, het gebeurde gewoon en heb het mijn eigen gemaakt.

Ik heb nog nooit een onderzoek gezien dat zoveel voordelen biedt als neusademhaling. Neusademhaling heeft een grote positieve invloed op mijn leven gehad en dat is precies de reden waarom ik dit met je wil delen.

De overstap naar de neusademhaling is tot nu toe een enorme zegen voor mijn leven geweest.

Mijn eigen ervaring met neusademhaling zowel privé , als werk en tijdens het sporten hebben al mijn twijfels weg genomen.

Ik hoop echt dat je tijd en energie in het toepassen van deze techniek wilt steken. Het helpt jou om je stress te verminderen en je uithoudingsvermogen te vergroten. Het gevolg hiervan is dat je een mooier en gezonder leven hebt.

Probeer niet iedereen van dit proces direct te overtuigen. Probeer eerst jezelf 100% ervan te overtuigen oftewel ga eerst je eigen proces aan.

Coachsessies en/of workshop op maat?

Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.

Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?