Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte van EVBalans

Hoe is het gesteld met jou Werk-privébalans?

Hoe is het gesteld met jou Werk-privébalans?

Gepubliceerd: 15 november 2022
Kan jij alle ballen nog wel in de lucht houden?
 

Ben jij ontevreden over je werk-privébalans. Ben jij alleen maar aan het rennen om alle ballen in de lucht te houden? Helaas hebben heel veel mensen hier last van. Het gaat er bijna altijd over dat de balans tussen werk en privé ernstig verstoord is.  Je moet je aandacht verdelen tussen werken, partner, kinderen, vrienden, sport en hobby’s.

Een verstoorde balans tussen werk en privé kan zitten in ‘tijd’ maar evenzo goed in ‘aandacht’.  Tijd speelt een rol als je te veel uren (over)werkt waardoor er onvoldoende tijd over is voor privézaken. Aandacht is de bottleneck als je bijvoorbeeld problemen van thuis meeneemt naar je werk of andersom. Je bent dan niet in het hier en nu.

Een disbalans tussen werk en privé kan iets tijdelijks zijn maar evengoed al langere tijd spelen. Tijdelijk door bijvoorbeeld een kortstondige periode waarbij werk meer aandacht vraagt (bijvoorbeeld een groot project dat tegen een deadline aanzit) of privé (bijvoorbeeld een verhuizing). In het ideale geval kan je op een dergelijk moment andere zaken in de tussentijd op een lager pitje zetten.

Als de disbalans te lang duurt kan je bijvoorbeeld slechter gaan slapen, ontevreden worden, heel de dag lopen piekeren of stress gaan ervaren.

Door de digitalisering, personeelsgebrek en de opkomst van het thuiswerken (verder aangewakkerd door de Covid-19-pandemie) lopen werk en privé steeds meer in elkaar over. Mensen checken doorlopend hun werkmail terwijl ze op vakantie zijn, in het weekend en nemen een zakelijk telefoontje op terwijl ze mantelzorgen bij hun vader/moeder maar ook andersom gebeurd ook steeds vaker even de vakantie online boeken vanuit kantoor.

Voor sommige mensen wordt het hierdoor makkelijker wordt om werk en privé met elkaar op een goede manier te combineren maar voor een steeds groter wordende groep werkt dit niet goed die komen hierdoor minder lekker in hun vel te zitten.

Mensen die wel een goede balans tussen werk en privé hebben,  voldoende rust nemen, naar buiten gaan en voor ontspanning zorgen voelen zich over het algemeen gezonder, ervaren meer voldoening in het werk en meer betrokkenheid bij het werk en presteren dientengevolge beter. Een goede werkgever zal dus willen voorkomen dat medewerkers iedere avond overwerken.

Hoe zit dit bij jou, zijn jou werk en privé in balans?

Geef jezelf eens antwoord op de onderstaande vragen  om te bepalen in hoeverre je werk je privéleven te veel in de weg zit:

  • Heb je vaste werktijden?
  • Hoe vaak doe je iets voor je werk buiten werktijd?
  • Hoe vaak denk je aan je werk als je niet aan het werk bent?
  • Check je je werkmail in het weekend en de vakantie?
  • Zeg je vanwege je werk wel eens een privé-afspraak af?
  • Hoe vaak wordt je humeur thuis beïnvloed door hoe het op je werk gaat?

Nadenken over je werk-privébalans

Je kan over je eigen werk-privébalans nadenken op het moment dat het niet lekker loopt. Vaak speelt er dan meer. Je slaapt slecht. Hebt regelmatig ruzie met je partner. Je twijfelt over je huidige baan. Of je eigen perfectionisme zit je in de weg.

Maar steeds meer mensen kiezen ervoor om op regelmatige basis de weegschaal er bij te pakken. Alleen, met hun partner of bijvoorbeeld een coach. Bijvoorbeeld tijdens of vlak na de zomervakantie, de kerstvakantie of juist ter voorbereiding op een jaargesprek. Zo nemen ze de regie in eigen hand en wachten ze niet af tot er grote problemen zijn.

Wat kan je zelf doen als je over je werk-privébalans wil nadenken?

Tip 1: Structuur aanbrengen

Werk zoveel mogelijk op vaste tijden. Noteer vrije tijd en pauzes in je agenda. Blijf niet op je werkplek tijdens de lunchpauze, maar doe een ommetje.
Maak een duidelijke scheiding tussen je werktijd en privétijd en zorg dat je leidinggevende en collega’s hiervan op de hoogte zijn. Zorg dat je regelmatig sociale activiteiten hebt buiten je werk. Begin en eindig de dag niet met werk.

Tip 2: Geef op tijd je grenzen aan

Loop je al over qua werkzaamheden, neem dan geen nieuwe taken aan. Doe je dat wel, zorg er dan voor dat er andere werkzaamheden naar een collega over gaan. Trek tijdig aan de bel als je merkt dat je aan bepaalde werkzaamheden niet toe komt. En wees kritisch op alle overleggen waar je bij moet zijn. Kan het niet wat minder? Kortom, zeg minder vaak ‘ja’. Misschien soms ook bij privé-afspraken?

Tip 3: Accepteer dat je niet perfect bent

Op ieder moment van de dag ‘aan’ staan en voor iedereen beschikbaar zijn? Iedere deadline halen. Altijd met het meest originele cadeau aankomen bij vrienden. Je wil het misschien wel maar bent geen superheld. Niet alles kan even perfect gaan. ‘Voldoende’ is zeker in drukke fases van je leven goed genoeg. Zeker als het je meer tijd voor jezelf oplevert.

Tip 4: Maak een prioriteitenlijstje

Waar krijg jij energie van en wat vindt jij zelf belangrijk? Maak keuzes wat meer en minder belangrijk is. Stel dat je over 3 jaar ander werk gaat doen, hoe wil je dan terugkijken op de afgelopen jaren? Zowel qua werk als privé?

Tip 5: Stop met overwerken

De meest praktische tip van allemaal, stop met werken in de avond, in het weekend en in de vakantie. Voelt dit als een te grote stap dan kan je er voor kiezen om het af te bouwen. Bijvoorbeeld een vaste avond in de week en 2 uur in het weekend. En door deze afspraak te delen met je huisgenoten met de vraag of ze je erbij willen helpen, vergroot je de kans dat het echt lukt. En vanzelfsprekend: maak van die overwerkmomenten geen reguliere werktijden, dus doe alleen maar die dingen die echt, echt niet kunnen wachten. Wist je trouwens dat hoe langer je werkt hoe minder efficiënt je werk wordt?

Ja, ja hoor ik je al denken ‘mooi al die tips, maar zo makkelijk werkt het niet bij mij’. Dat kan natuurlijk. Goed als je dat van jezelf weet. Ga ze dan ook niet allemaal tegelijk proberen door te voeren want dan streef je daarin weer perfectie na. Bedenk welke tip je een maand lang wil uitproberen en ga daar mee aan de slag.

Veel kleine stapjes maken 1 grote stap!

 

Coachsessies en/of workshop op maat?

Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.

Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?