Skip to main content

Nieuws

Blijf op de hoogte van EVBalans

Hechtingsstijlen tussen ouder en kind

Hechtingsstijlen tussen ouder en kind

Gepubliceerd: 19 maart 2023
Wil ik hieronder wat meer uitleg geven over de 4 hechtingsstijlen die er bestaan en hoe kan jij die herkennen.

Hoe kan je de vier soorten hechting tussen ouder en kind herkennen?

Kinderen zoeken vanaf het moment dat ze geboren zijn de bescherming van anderen op, in de meeste gevallen is dat bij de ouders. Als daarop gereageerd wordt in de goede zin, ontstaat er een veilige hechting tussen ouders en kind. Dit heeft veel voordelen, ook op oudere leeftijd.

Helaas gebeurt dit soms niet, door welke omstandigheden dan ook, en in dat geval wordt gesproken van een onveilige hechting. Dit kan voor problemen zorgen als het kindje ouder wordt. Er zijn vier soorten hechtingstypen te herkennen, waarvan slechts één veilige hechting. We zetten ze voor je op een rij.

De Amerikaanse psycholoog Mary Ainsworth onderzocht de verschillende typen hechting tussen kinderen en ouders.

🟢 De veilige hechting
Bij een veilige hechting tussen ouders en kind zal het kind troost zoeken bij de ouders en daar zal ook op gereageerd worden door de ouders. Het gebeurt regelmatig dat het kindje wat angstig is als de ouders even uit beeld zijn, maar daarna zal het kind meteen weer naar toenadering zoeken en getroost of gekalmeerd worden.

De meeste kinderen (62%) groeien op in een omgeving die veilig voor ze voelt en waar ze kunnen opgroeien tot wie ze zijn.

🟢 De vermijdende hechting tussen ouder en kind
Bij deze onveilige hechting zullen kinderen weinig toenadering zoeken bij de ouders, omdat ze gewend zijn om afgewezen of verwaarloosd worden. Vaak vermijden ze hun ouders en gedragen deze kinderen zich erg zelfstandig maar dat zijn ze daadwerkelijk niet.

Omdat deze kinderen weten dat ze niet kunnen rekenen op hun ouders, vinden ze het ook moeilijk om contact te zoeken met anderen. Bang om afgewezen te worden.

🟢De ambivalente hechting
Bij deze onveilige hechting tussen ouder en kind weet het kind niet waar het aan toe is, omdat de ouders onvoorspelbaar zijn in hun reactie. Het kind zal veel contact met zijn ouders proberen te maken, maar nooit weten wat voor reactie hij krijgt en daardoor voelt het zich erg onzeker.

De ouders voelen vaak niet wanneer het kind ze echt nodig heeft.

🟢 De gedesorganiseerde hechting tussen ouder en kind
Dit is ook een onveilige hechting voor kinderen. Het kind zal juist toenadering zoeken bij de ouders, maar tegelijkertijd levert dat stress en angst op.

De omgang met de ouders is meestal onvoorspelbaar en inconsequent. Hier  is vaak een trauma of ingrijpende gebeurtenis onderliggend.

Coachsessies en/of workshop op maat?

Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.

Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?