Nieuws

Blijf op de hoogte van EVBalans

De cirkel van invloed

De cirkel van invloed

Gepubliceerd: 20 november 2022
Wij stellen ons voor dat iedereen een cirkel om zich heen heeft waarbinnen alle gebeurtenissen en personen liggen waarbij hij of zij zich betrokken voelt.

DE CIRKEL VAN INVLOED:

Waarop heb jij invloed?

Dit was het hoofdthema van een wandelcoachgesprek gisterenmorgen langs de Waal in Neerrijnen. Waar heb jij invloed op en wat kan jij niet beïnvloeden.

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid is een theorie van de Amerikaanse bedrijfskundige Stephen Covey. Hij stelt dat iedereen een cirkel om zich heen heeft waarbinnen alle gebeurtenissen en personen liggen waarbij hij of zij zich betrokken voelt. Op lang niet allemaal hebben we invloed.

Je kunt zeggen: “Waarom regent het nou weer? Het regent altijd!! Ik baal hier enorm van!”
Maar je kunt zeggen: “Het regent weer, ik trek een regenjas aan en ga naar buiten.”
Je zoon kan zeggen: “Die jongens blijven aan de gang en lokken mij elke keer weer uit de tent. Stommerds🥲.”
Maar je kan ook zeggen: “Het lukt mij nog niet om voor mijzelf  op te komen. Ik ga hulp vragen, die heb ik nodig.”

Voor sommige kinderen (van 0-99 jaar!) is het een grote eye-opener om na te denken waar je invloed op een situatie ligt. De cirkel van invloed maakt inzichtelijk waarop jij wel invloed kan hebben en waarop niet. En daarna kan je bekijken hoe je daar mee omgaat.

Geen invloed:

Heb je het gevoel dat je ergens geen invloed op hebt, dan kun je eigenlijk twee dingen doen:
Ten eerste kun je kijken of je aanname dat je geen invloed hebt, klopt. Zijn het gedachtes if is het waar.Je kunt namelijk zelf vaak de situatie ombuigen, zoals in de voorbeelden hierboven. Je kunt dit leren en groeien hierin is heel belangrijk.

Zeg dus niet: “Mijn vriendin doet heel stom tegen mij.”, maar: “Wat kan ik doen om een andere reactie van haar te krijgen?”
Of denk niet: “Ik gewoon veel te weinig tijd voor deze taak”, maar: “Ik zoek een manier om voldoende tijd vrij te maken voor deze taak en anders geef ik de taak terug.”

Het laten groeien van jouw directe invloed is een enorme krachtige verandering van jou, want jij krijgt het gevoel aan het roer van jouw leven te zitten. Je ervaart een gevoel van autonomie, eigenheid, competentie en grip op je leven ~ zelfs als je verandering in je gedrag niet meteen het juiste effect geeft~. Jij hebt dan het gevoel dat je in ieder geval je verantwoordelijkheid hebt genomen en je best hebt gedaan.

Hoe groter jouw gevoel van invloed, des te meer jij je leven kunt sturen zoals je wilt.

Maar soms, en dat is dan de andere manier om hier op te reageren, heb je ergens echt geen invloed op, of wil je geen moeite doen om er invloed op te krijgen. In dat geval moet je het loslaten. Naast je neerleggen. Stoppen met piekeren erover. Let it goooo! Let it goooooo!

Invloed vergroten:
Denk jij wél invloed te kunnen hebben op de situatie, dan kun je echt een verschil maken. Het initiatief  nemen is hierbij een zeer belangrijke vaardigheid hierbij. Dat  is nog niet altijd zo gemakkelijk als het klinkt. Want wij als mensen, zijn van nature geneigingd om problemen of verantwoordelijkheid van fouten bij anderen neer te leggen. De schuld ligt nooit bij jezelf altijd bij een ander. Durf zelf die verantwoordelijkheid te nemen.

Wil je werkelijk je invloed vergroten, dan is het belangrijk dat je beseft hoeveel initiatief je kunt nemen. Hoe meer dat jij voelt dat het tijd is om in actie te komen hoe makkelijker de situatie kan veranderen, hoe meer grip je zelf ervaart op de situatie. Initiatief nemen zorgt er voor dat jij daadwerkelijk in actie komt en dat de situatie dan veranderd.

Het plaatje geeft weer op welke situatie heb jij invloed en waarop niet en waar sta jij.

Wil jij hier eens met mij over praten, je eigen situatie veranderen?
Plan dan snel een gratis en vrijblijvende kennismaking in.

 

Coachsessies en/of workshop op maat?

Particulieren kunnen losse wandelcoach sessies met EVBalans plannen. Tarief €75,- / uur.

Ben je werkgever/ondernemer, wil je losse coachsessies of een workshop op maat?

CRKBO register - EV Balans

Herman Kuijkstraat 15-22
4191 AH Geldermalsen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 51293720